Alors! On dance!


På vägen hem från stranden stannade vi vid Place Massena och kollade på en liten dansshow. Det här gänget var så jäkla duktiga! Har man ingen koordinationsförmåga själv får man väl njuta av att andra har glädje av den...
Okej, vem försöker jag lura, jag var jätteavundsjuk!
Nyårslöfte för 2012 blir att bli grym på att dansa! Jag hatar att vara nybörjare på saker och ting, jag bestämmer mig mest för att jag inte vill. Resonemang som en sju-åring?
Men ääääsch, nu kom jag på att 2012 ändå är domedags-året!
Så dansen...nä, det blir inget med det! (puh, där kom jag undan snyggt va?)

Godnatt!

I am a native of the North Pole, and that can mess up any kid.


Jag är glaaad för mina träningsskor kom igår! Så nu har det blivit en löparrunda både igår och idag. Ikväll sprang jag och miss Vegas en vända. Gillar inte att springa själv när det har mörknat, så det var skönt med sälle.
I helgen är det en regatta här i Nice, massa event hela helgen. Såg svenska teamet på håll när vi låg på stranden idag.

Haha, kom att tänka på en sak Faridah berättade igår. Hon är ju född och uppvuxen i Nigeria, men har bott i England sedan sju år tillbaka. Hon berättade om sin första tripp till London.
Hon skulle dit i November, och hade ju hört att Europa var kallt. Så hon hade stängt in sig på sitt rum hemma i Nigeria, satt på AC:n på 15 grader, och väntat.
Sen satt hon där och kände efter. Och visst det var lite kyligt, men äh, det var ju inte så farligt.
Så när hon sedan reste till Englad hade hon en finskjorta och en stickad överdragströja på dig. INGA YTTERKLÄDER! Hon sa att hon frös r*ven av sig och att hon "failed" sitt inträdesprov på grund av det.
Hon berättade också att i Nigeria blir det som kallast 25 grader, och då är det i extrema fall.

Den lilla storyn gjorde ju inte mig mer sugen på vinterkyla direkt...


Jag låtsas att det är av kärlek till stan jag stannar kvar.



När jag väl fastnar för en låt, lyssnar jag på den om och om igen. Och sen en gång till. Just nu är det Isarna med Säkert! som Spotify vägrar låta mig lyssna på mer. Jag älskar texten, den träffar helt rätt. Inte på hur jag känner just nu, men som jag har känt, exakt så. Nu ska jag lyssna en gång till.
Jag har fått flytta upp två klasser denna veckan, wehååå! Mycket bättre elever i denna! Sedan har det kommit massa svenskar till France Langue, det gillar ju jag va! Hur bra det är för språket vet jag inte, men ändå, det går ju inte att komma ifrån att det är kul.

Mirjam flyttar i helgen, och efter kommer en kille från Gbg och flyttar in, Charles. Återstår att se hur han tycker det är att bo med tre tjejer.. Och hur Leanna tycker att det är att bo med tre svenskar.
Fortsättning följer på detta!

Jag blir glad när nya människor här nere frågar var i USA jag kommer ifrån. När jag sedan berättar att jag är svensk har jag fått följdfrågor som "har du gått i engelsk skola?" eller "har du engelska föräldrar?". Tydligen har allt umgänge med Leanna, skype med Tayler och semestern hos Michelle & Sasha satt sina spår.
Japp, det var dagens skryt, gott folk.
Men misströsta icke, för det är minsann ingen som har gett mig komplimanger för min franska...

Bis, puss, hej!
/Anna

Ska du schemalägga hela livet, eller ha din rastlösa frihet kvar?



Ja, här har vi en som funderar alldeles för mycket. På allt. Jämt.
Danne sa alltid att "ignorance is bliss", börjar liksom hålla med det nu.
Fast äh, nu får det räcka! Jag ska bli bra på att leva i nuet! Har redan blivit skitbra på att ta dagen som den kommer = FRAMSTEG!
Har träffat riktigt bra folk i helgen, väldigt kul att man bara klickar med vissa människor. Oavsett om man är från Nigeria, USA, Tyskland, Frankrike eller Skåne, oj..förlåt, Sverige.
Nya svenska (!) tjejen som ska bo med oss verkar också jättego.

Men nu, kära vänner, ska jag sluta skapa I-lands problem och kolla om Ross och Rachel verkligen var "on a break"!

En liten morsa



Jag glömde ju att berätta dagens bästa händelse! Mamma ringde mig imorse och berättade att hon hade bokat biljetter hit. I slutet av oktober kommer hon, och jag blev skitglad!

Fotot är från november 2010, i svinkalla Oslo. Så drygt ett år senare får du hälsa på en dotter som är mycket mer nöjd med tillvaron och som bor på en mycket behagligare plats!

Ska bli skönt att få Sverige-besök :) Och kära vänner (ja, jag får väl dra gränsen där) ni är väldigt välkomna hit om lusten skulle infinna sig. Norweigan air har billiga lågprisbiljetter, och jag har en extra-säng på mitt rum:)

puss och adjöken!
/A

Les cheuveux blonds?

Mirjam kom ner till mig på stranden och sa att hon hade haft svårt att hitta mig. Låg som vanligt halvt avdäckad på handduken och hade snurrat upp håret i en knut.

M: "I couldn't find you, 'cause I was looking for your long, blonde hair!"

Say whaat?? Varningsklockor började genast ringa i huvudet. Blond! Jag är väl inte blond? Är jag det?
Jag har varit blond en gång tidigare i mitt liv, vi kan kalla det min 15-års kris.

Nu överdriver du, så farligt kan det väl inte ha varit, säger ni.
Jo, säger jag. Kolla:



JA! Det är den ljushuvudet på andra raden längst till vänster som är jag. Första klassfotot i gymnasiet.
Inte konstigt att Isabelle inte var sugen på att gå på franskan ihop med mig.

Men det är lugnt, har speglat mig ordentligt och försäkrat mig om att jag är inte blond. Mirjam är kanske färgblind.

/Anna - back on track efter dagens identitetskris!

Baguette girl

Vi har bara fyra timmars undervisning om dagen, och därmed bara en rast. Under den här rasten blandas alla skolans elever i ett sorts uppehållsrum. Folk kommer och går, men en snubbe man ser varje dag är Baguette boy. Leanna och jag har döpt honom.
Varje dag käkar upp han en baguette på rasten, och vi snackar en 1 meter lång brödbit. Bara bröd. Torrt kan man tycka. Och jag fattar aldrig hur han hinner käka upp den, men det gör han alltid.

Vi såg även honom på stranden, inte helt otippat med en baguette i handen. Det är kul. Undrar om han själv vet att han är the Baguette boy. Troligtvis inte.

Just idag har jag ingenting att säga till om.



'Arry Potter



Vi har en tjej från Bristol (England) i klassen. Hon är trevlig. Men...ja. Okej, hon är jättestörig!! Hon är ganska mycket nybörjare (vilket inte är hennes fel), MEN! Hon har inget ordlexikon. Och våra lektioner är på franska. Ni fattar problematiken va?
Hon frågar ungefär två gånger i minuten om hur man säger olika ord och hur man skriver dem. Ord som inte har något som helst med undervisningen att göra. Och guuuud, vad jag retade mig på det, vi övriga i klassen kom ju ingen vart!
Så idag sa jag till henne att hon kanske borde skaffa "a proper dictionary". Efter det frågade hon inte så mycket mer. Känner mig ond.

Och igår råkade jag säga en annan grej. Hon använder uttrycket "brilliant" väldigt mycket.
Anna: "Varenda gång du säger så tänker jag på att du låter som Harry Potter!"
AL: "Umm. okay.."

Så typiskt mig! Vad svarar man på det liksom? "Tack ska du ha, det var precis det jag eftersträvade".
Men, till saken hör att jag tycker att brittisk dialekt är riktigt fint. Och det vet hon att jag tycker. Så helt ond är jag kanske inte ändå.

No one else can feel it for you.



Vinprovningen är min hittills roligaste eftermiddag/kväll/natt i Nice. Vi var väl ett gäng på femton pers, nästan alla med olika nationaliteter, som satt och åt delikatesser och drack vin i timmar. Trodde aldrig att värdparet skulle vara så generösa med att fylla på och alla var nog lite på kanelen när vi lämnade stället.
Jag är ingen vin-älskare, så det som var godast var champagnen!! Först den vanliga, och sen en rosa, med mer sucre (såklart tyckte jag om den bäst).
Sedan drog vi vidare ut i den franska aftonen.

Fotbolls-matchen var en annan höjdpunkt. Fick lite dåligt samvete mot Leanna, för jag var knappt kontaktbar under matchen, var ju så himla uppspelt! Det är så jäkla kul att kolla live-fotboll, oavsett om det är 12-åriga syrrans lag, korpen eller Ligue 1.

Sedan blev det även ett besök till l'Eglise Russe och MAMAC (Musée d'art moderne et contemporain). Där hängde verk av bland andra Warhol och Matisse. Men även en massa skräp. Skräp som är värt hundratusentals Euro, but still: skräp.

Nu måste jag dra, parce que je me brosse mes dents!
Blir glad av att läsa era kommentarer förresten, tackar för det :)

/Anna

Hon är inte nåt man får, hon är nån man ska förtjäna.


Jag har fått byta rum! Och jag är överförtjust i mitt nya! Det är LYX att kunna börja dagen med att gå ut på balkongen och stå i solen med en kopp kaffe.
Ikväll får jag slänga upp lite bilder från vinprovningen och fotbollsmatchen. Båda var sjukt lyckade.
Igår vad Leanna, Margrete, Roar, Britt Elin (Trondheims-bor, vänner till Margrete) och jag på MAMAC (moderna muséet) och sedan ute i Vieux Nice för en trerättersmiddag.
På kvällen hälsade Leanna och jag vår nya roomie välkommen; Mirjam från Tyskland. Hon är 32 år, och...ja. Kanske inte riktigt min cup of tea. Väldigt, väldigt blyg, men jag hoppas att det släpper.
Hon ska ju trots att spendera dagarna med Leanna, så hon blir nog social vare sig hon vill det eller inte.

Humöret har gått lite upp och ner i veckan. Jag älskar Nice, det gör jag, men jag saknar allt folk hemma. Men igår bestämde jag mig för att skärpa mig. Det är som sagt lyx att vara här, det är ju en tre månaders lång semester, mer eller mindre.
Och jag träffar nytt folk hela tiden, vilket är skitkul!
Nu ska jag, Leanna och norrmännen till beachen:)

puss!
/Anna

Melissa Horn


Hennes nya album är ute på spotify och jag fick på riktigt studs i skorna och lyckoboll i hjärtat när jag såg det.
Så nu sitter jag i mörket och har AC:n up and running, allt för att skapa lite höst-stämning och rättfärdiga att jag  lyssnar igenom hela albumet.
Annars har jag varit i skolan, ACn var sönder, så jag somnade nästan av värmen mot slutet. Sen mötte jag upp Leanna och Camila i Vieux Nice där vi strosade runt och köpte glass.
Kvällen har varit riktigt mysig, jag och Leanna har suttit i timmar och diskuterat svenska killar, amerikansk geografi och franska verb. Salig bladning alltså.

Imorn ska bli riktigt roligt, vi ska på vinprovning på kvällen i Vieux Nice, med olika sorters vin och franska delikatesser. Sedan blir det kanske en liten utgång på det, får väl se. I'm being spontaneous! (Något jag inte är speciellt bra på, men ständigt förbättrar;)

bisous!
/Anna

Musée Massena


Idag bestämde jag mig för att vara duktig och gå till ett museum, Musée Massena, all by myself. Det är ett museum om Nice historia. Såg Napoleons dödsmask (obehaglig) och massa, massa målningar och gamla klädnader.
Alltid när jag ser målningar som jag tycker är vackra eller välgjorda måste jag gå jättenära och kolla hur detaljerna är målade. Vakterna gillade nog inte att jag nästan tryckte näsan mot deras miljon-tavlor.

Och på tal om vakterna, de var verkligen överallt, och jag har aldrig känt mig så iakttagen som idag.
Jag kom in i ett rum och såg en vakt som hade satt sig ned. När jag steg in i rummet for han upp som ett skott och såg extremt skuldmedveten ut. Stackars. Kan bara tänka mig hur långsamt en åtta timmars arbetsdag måste gå på ett knäpptyst museum.
Det som är lite tragiskt är att min höjdpunkt på dagen inte hade något med museumet att göra. Det här såg jag på vägen dit:


Strategiskt placerad byggnadsställning eller vad?

/Anna - Grattis Johanna, som blir 22 idag :)

Profile pic.



Mitt fönster där skrivbordet står, är riktat precis mitt emot fönstrerna till hotellet rätt över gatan. Det är inte så praktiskt.
Idag var det till exempel photo session. Helt okej, tänker jag, tills jag ser att tjejen ligger i bara trosorna! Jag ropar till mig Margrete och vi står och fnissar i väntan på att de ska se oss.
Sen ser de oss, men fortsätter fotografera. Som svensk blir jag såklart lite irriterad "har de ingen skam i kroppen?!". Sen tycker jag att det är lite sött. De är säkert nykära, och det var ju faktiskt väldigt fin kvällssol som lös in i rummet.
Sen ser jag att fotografen är en tjej. Nåja, fortfarande gulligt. Men sen kommer en till!! Så vi har tre polare (?) som håller på att fotografera, tills slut åtminstone med klännigen på.
Förstår ni hur långt vi är beredda att gå i jakten på the perfect profile picture?!
Tss, dagens samhälle alltså...

Funderingar

Jag kom på lite annat jag har tänkt på.
Filmen "Baksmällan" eller "Hangover" heter här i Frankrike "Very bad trip". Varför? På franska finns inget ord för just baksmälla. Mycket märkligt.

Jag har också upptäckt något ännu konstigare. Er som känner mig vet att jag avgudar svensk musik. Winnerbäck, Melissa Horn, Hellström, Maggio, Robyn osv. Det känns helt fel att lyssna på det här i Nice. Jag bara bläddrar förbi allt sådant, tills det bara är tuggummi-popen kvar.
Är det för melankoliskt? För svenskt? Jag fattar ingenting.
När inte ens "solen i ögonen" med Lasse funkade gav jag upp. Nu blir det "Alors on dance" på repeat istället, stackars mig.

Vill ni förresten se något motsägelsefullt? Klicka på bilden!


Le week-end



Snart har jag varit här i en vecka. Det känns både bra mycket längre än så, samtidigt som det känns som om jag kom igår. Det är lustigt hur fort man anpassar sig. Igår var vi ett gäng på en restaurang/uteställe som heter La Sansas, där vi drack sangria för 20 spänn och firade av Carolin som åkter hem till Tyskland idag.
Jag kommer sakna henne, trivdes väldigt bra med den tjejen.
Jag håller fast vid att Nice är den vackraste staden jag har sett, och ju mer jag ser ju mer tycker jag om den. Och jag har inte behövt använda mina utprintade kartor någonting! Och bara gått fel en endaste gång!
Kan det vara så att jag har bättre lokalsinne i Frankrike?

AC:n på mitt rum och i klassrummet i skolan har dock gjort mig förkyld och hängig så jag tänkte gå och lägga mig snart. Och imorn ska jag upp tidigt och springa! (Jaa, jag vet, inte bra när man är förkyld, men så illa är det inte).
Jag har insett att jag måste komma igång med någon form av träningsrutin om jag ska kunna leva i det här landet fullt ut. Hittills har jag inte köpt en enda söksak (erhm, förutom sangrian kanske, men det kommer jag väl undan med?), men här finns mycket jag vill kunna prova utan låta min kropp förfalla.
Fransmännen kan tyvärr det där med desserter!

Nu blir det en kopp te, fast det egentligen är lite för varmt. Man måste ju hålla på höstrutinerna.

/Anna

"Oh la la! Qu'est-ce qu'il est beau!"

Det har min professeur lärt mig att man ska säga när man ser Johnny Depp spatserar förbi på stan. Vi lär oss massa användbart i skolan...
Min lärare är skitbra, som en liten studsboll. Och så heter hon Brigitte D'Amours, coolt namn! Då är Anna Eklund inte mycket att hänga i granen.
Gatan där France Langue ligger heter Avenue Notre Dame, och i slutet av gatan tornar den här skönheten upp sig.






Imorgon är det sista skoldagen för veckan, vi ska göra ett test för att se om vi har lärt oss något. Sedan blir det stranden igen, det går inte att låta bli när det är så fint väder! Känns som en skön pay back för det usla Halmstad-vädret i sommar.

Idag gjorde jag förresten pasta och köttfärssås, helt utan vare sig tomater, tomatpuré, ketchup eller annat tomatigt. Men i sann Micke-anda tar jag det som finns i köket och gör en något annorlunda köttfärssås. Tur att jag var hungrig, för det smakade lite udda. Sjukt missnöjd.

/Anna

Il y a beacoup des moustiques dans ma chambre...


Jag blir uppäten här borta!! Såg nu att man inte ser alls på bilden hur illa det är ställt. Då ska jag berätta för er; jag är snart i behov av blodtransfusion, så mycket blod har myggen sugit ur mig!! :(

En lite halvt värdelöst utsiktsbild från mitt fönster i morse. Jag gör mig dock inte så hemmastadd i mitt rum, Carolin ska flyttar på lördag, så jag tänker ta över hennes rum om det är okej med madame Hubert. Det är större, mycket finare och har en asmysig balkong.

Och du, mamma! Varför ska du ha ett så krångligt namn för? Haha, vi skulle prata lite om våra familjer i skolan idag, det tog typ tio försök och en stavningslektion på white boarden innan de fattade vad hon hette. Men jag älskar dig ändå, mamma ;)

/Anna

Le premier jour dans l'école

Första skoldagen avklarad, tjoho! Och vet ni något pinsamt? Jag gillar att gå i skolan! Jag tycker faktiskt att det är kul på riktigt, det är ju sorgligt.
Jag längtar hem lite, känner att det kommer ta några dagar att komma in i livet här, och det är kämpigt att inte kunna uttrycka sig som man vill.
Men! Jag älskar Nice. Den här staden är bland det vackraste jag har sett. Virvlande gränder i Vieux Nice (gamla stan) och enorma statyer och fontäner vid Place Masséna. Jazzband som står och spelar i ett hörn, och det turkosa, varma Medelhavet. 32 grader var det idag, så efter skolan drog jag till stranden med Leanna och Carolin, första gången jag har badat i Medelhavet!



Det är bara franska som gäller i skolan, man får inte använda sig av något annat språk. Jag förstod faktiskt mycket mer än vad jag trodde, men man måste ju hålla stenhård fokus hela tiden, inte min starka sida kanske.  Och i lägenheten gäller bara engelska, så det är väldigt bra. Men jag saknar redan att prata svenska!
Jag har bestämt mig för att inte köpa franskt kontantkort, utan kör på mitt vanliga svenska nummer, så ni vet!

Efter introduktionen hängde läraren med oss på en kort guidning genom Nice. Klockan tolv på dagen hör vi ett kanonskott. Tydligen en tradition för fransmännen sedan långt tillbaka. Och varför detta? Hyllning av någon hedervärd general? Varning för blodtörstiga fiender?
Näääee då! Det var en signal som var till för att kalla hem sina kvinnor, som strosade runt på stan och lätt glömde av tiden. Så när kanonskottet sjöng mellan bergen skulle de genast bege sig hem och laga middag till sina karlar! Sjuka fransmän!!
(Hmm. Vad tror ni om att promota den idén för Halmstad kommun?)

Jag saknar er där hemma!

/Anna

5 Rue de Lépante, NICE!

Jag är FRAMME!!!
Jobbig jävla dag annars, alltid svårt med avsked, och mitt humör sjönk som en sten när mitt plan sammanlagt blev tre timmar försenat, och då var jag redan i alldeles för god tid på Landvetter.
Väl framme på flygplatsen är min chaufför som ska köra mig till lägenheten (som jag betalat för!!) inte där, och det går inte att få tag på honom.
En taxi-tur senare med Jino (skum taxi-chaufför som blandade engelska och franska hejvilt) var jag framme. Möts av tre skitgoa tjejer i lägenheten, en amerikansk, en norsk och en tysk. Bara Leanne (tjejen från Las Vegas) som stannar lika länge som jag dock. Men dom var hur snälla som helst, ska visa mig runt imorgon när jag har varit i skolan.

Jag är faktiskt jävligt stolt över att jag vågar göra det här. Jag är inte modig nog att klara av det egentligen, men nu gör jag det ändå. Hemma finns kvar, och förhoppningsvis folket jag vill träffa också :)

Mer uppdatering imorn, är helt slutkörd. Psykiskt alltså, fysiskt har jag inte gjort många knop alltså.

PUSS&HEJ!

/Anna - nu ska jag öppna paket :)

PS. Första tanken när jag klev av planet var: "COOLT! Har inte tänkt på att här finns palmer!!" Där ser man vad jag tycker är viktigt här i livet...

1 dag till avresa.



LÄGESRAPPORT: Det är skitsvårt att packa!!! Vet ni hur lite grejer som får plats i en resväska??? Det här GÅR INTE! Nu förstår jag varför man packar 12 dagar i förväg..
Fredagskvällen blev fin förresten, vänner och vin är gött.
Och just det! Min fina norska Anna Marie, så glad jag är att du läser! Savner deg masse :)

/Anna

2 dagar till avresa.



LÄGESRAPPORT:
Stina var här nyss, då fick jag minsann fart på packandet. Nu har hon gått, så nu har det stannat av igen. Typiskt.

/Anna

RSS 2.0